Saturday, 1 October 2011

love like this

     Keliru, itu yang Aulia rasakan saat ini.Hujan yang mulai turun seolah - olah memahami hati Aulia yang sedang menangis ketika ini.Sesekali tempias hujan memasuki bilik Aulia melalui jendela yang dibuka luas.Bunyi guruh yang kuat menenggelamkan esakan Aulia.Permintaan mama yang sukar diterimanya sebentar tadi masih terngiang - ngiang di telinganya.

     " Lia,mama dah bincang dengan Datin Azlynn dan kami putuskan untuk tunangkan Lia dengan anak Datin Azlynn dalam tempoh 2 bulan dari sekarang." ujar wanita berwajah lembut itu.

     " Tapi mama, macam mana dengan Dan?Mamakan tahu Lia tak mungkin akan lupakan dia.Lia sayangkan dia,mama.Lia tak sanggup nak lukakan hati dia."setitik demi setitik air mata membasahi pipi Aulia yang mulus itu.

     Datin Nafisah merapati Aulia.Dia menggosok - gosok bahu Aulia sambil memujuk."Lia,mama bukan tak suka dengan Daniel,cuma he is not good enough for you dan mama yakin 100% lelaki pilihan mama adalah yang terbaik uuntuk Lia."

     Datin Nafisah menyammbung lagi apabila dia melihat Aulia yang langsung tidak berkutik dari tadi."Lia,sebelum ni mama tak pernah minta apa - apa pun dari Lia tapi kali ni mama harap sangat Lia boleh terima keputusan mama."

     "Mama,please la jangan paksa Lia macam ni.Bagilah Lia peluang untuk tentukan jodoh Lia sendiri.Kalau mama nak sangat Lia kahwin,then Lia akan suruh Dan cepat - cepat masuk meminang Lia,k?"Aulia cuba memujuk Datin Nafisah tetapi gagal.

     "Mama takkan terima pinangan sesiapa pun kecuali pinangan anak Datin Azlynn."wanita beranak dua itu memberi kata putus sebelum memanjat tangga menuju ke biliknya.Air mata gadis bertudung itu semakin lebat menghujani wajahnya.

     "Kakak,kenapa ni?"lamunan Aulia hilang bagaikan ditiup angin.Air mata yang masih tersisa dipipi di sapu.

     "Kakak masih fikirkan permintaan mama ke?Rayyan bukan nak memandai tapi nasihat Rayyan,kakak ikut jelah apa yang mama minta sebab syurga kita bawah kaki mama.Lagipun,Rayyan rasa lama - lama,Daniel mesti akan boleh terima hal ini."

     "Tak pe lah kakak.Rayyan keluar dulu.Kakak fikirlah baik - baik kata - kata Rayyan tadi.Rayyan pasti kakak mesti boleh selesaikan hal ni."kata doktor muda itu.Aulia tertunduk mendengar nasihat daripada adik kembarnya itu.

**********
                                                        romeo,take me,somewhere we can be alone,
            i'll be waiting or there's left to do is run
            you'll be the prince and i'll be the princess
            it's a love story baby just say yes

      Handphone yang sedari tadi berdering dilihat,Daniel,Aulia bermonolog.Aulia terus menghempaskan dirinya ke atas katilnya yang empuk

      "assalamualaikum"Aulia menyapa Daniel.

      "waalaikummussalam.Ya Allah,Lia...kenapa baru angkat phone?Dari tadi Dan call.Dan ingatkan ada apa - apa jadi kat Lia tadi.Lega hati Dan bila denagr suara Lia."suara Daniel yang kerisauan kedengaran di corong telefon.

       Ya Allah.lelaki inikah yang mama kata belum cukup baik untuk diriku?sanggupkah aku lukai hati kecilnya?maafkan Lia,Dan!!

     "Dan...."esakan yang ditahan dari tadi akhirnya kedengaran.

     "Lia,kenapa ni?Lia ada masalah ke?"soal Daniel apabila dia terdengar suara kekasih hatinya yang hiba.

     "Dan,Lia minta maaf.Lia dah tak boleh teruskan hubungan kita lagi."

     "Apa yang Lia menga......"suara Daniel sudah tidak kedengaran lagi.telefon yang dah dimatikan dilemparkan ke atas side-table.

     Sekali lagi handphone kesayangan miliknya menyanyikan lagu love story nyanyian Taylor Swift.Gadis berambut panjang itu menyembamkan mukanya ke atas bantal.Malam itu,dia tidur berteman tangisan.

***********

      "Nur Rayyan Aulia.what a nice name.secantik tuannya"akil haseef menggumam perlahan sambil tersenyum.gambar di tangan dibelek tanpa jemu.
     "looks like aku dah angau dengan girl ni.i wish i could meet her as fast as possible"akil menanam harapan.
     "anak umi buat apa ni?hah!!umi tau.mesti tengah usha gambar anak dara orang,kan?"dia faham sangat anak tunggalnya tu...gelagat anaknya tu pernah dilihat 3 tahun lalu...sebelum berita kematian ain maisarah,wanita kesayangan anaknya sampai.
     'aku rasa aku sempat sorokkan gambar ni kat bawah bantal.umi still nampak ke?'akil menjenguk ke bawah bantalnya.'tak nampak pon.macam mana umi tau ni.'
     "apa yang kamu cari tu?dah lewat malam ni.tidur la...umi keluar dulu"datin Azlynn melangkah keluar sambil menggeleng-gelengkan kepalanya.
     "sah umi tak nampak...nasib baik"akil menggumam perlahan.buat kesekian kalinya akil menatap gambar di tangannya lalu terlena sambil memeluk gambar itu.tak dapat peluk tuan peluk gambar pun jadi la.

**********

          




      

        

watak - watak LOVE LIKE THIS


Mohd. Akil Haseef Dato' Azlan


Nur Rayyan Aulia Dato' Adib


Dr.Luqman Hakim


Nur Rayyan Dania Dato' Adib


Daniel Irham

p/s : korang bayangkan jelah Nur Rayyan Dania pakai tudung,k??